Word lid
of doneer!
  Volg ons op
Twitter
  Volg ons op
Facebook

Stuur ons uw mening!

Graag nodigen wij u uit mee te denken en te praten over Soest en Soesterberg. Draag nieuwe dilemma's aan, presenteer oplossingen of leg een vraag voor. Wij horen graag van u via ons contactformulier.

Hieronder leest u onze nieuwsbrief van juli 2021 vanuit de Fractie van Soest2002. Klik op de link om de nieuwsbrief in PDF te openen: http://www.soest2002.nl/lay/media/upload-2021/nieuws-uit-de-fractie-juli-2021_soest2002.pdf   ...
Lees verder
De huidige referendumverordening is van 2005 en is aan vernieuwing toe.  Volgens deze verordening is een referendum mogelijk nadat de Raad en besluit heeft genomen. In de nieuwe verordening is het onder meer mogelijk om een referendum te houden voordat de Raad een besluit heeft genomen. De f...
Lees verder


Soesterberg, een echt dorp!

Terug naar overzicht

Nieuwsdatum: 06-01-2017

Deze lezersbrief werd door Soesterberger Cor Sukking ingestuurd naar de Soester Courant en geplaatst op 4 januari. Hieronder leest u de tekst.


 

Bijna ongemerkt is Soesterberg binnen korte tijd veranderd van een beetje armzalig dorp tot een echt dorp met een dorpsplein en daaromheen bijna alle belangrijke winkels die in dit dorp nodig zijn. En kijk eens naar al die parkeerplaatsen op het plein en op de straat, allemaal gratis. Als we het plein alleen aan de voorkant van de DIO drogist en de Plusmarkt afzetten voor een evenement, dan zijn er nog vanaf de Oriëntal Swan tot aan de v.d. Griendtlaan en de zijkant van de plusmarkt nog honderd parkeerplaatsen over.

Jarenlang vanaf 1960 hebben actieve winkeliers samen met de gemeente soest geprobeerd om te realiseren wat er nu is, maar door allerlei omstandigheden lukte het lange tijd niet. En ineens is er een echt dorpsplein met in het midden een kerstboom, eromheen kraampjes, opgeluisterd door kerstmuziek verzorgd door Odeon. Zo hebben we al een kleinschalig evenemententerrein waar van alles gebeurt. Er zijn op dit plein de weekmarkt, de jaarmarkt, de kerstmarkt, intocht van St. Nicolaas en misschien ook nog het inhalen van de avondvierdaagse. Dit plein is nu al een succes. Wat is daarvan het geheim? Het geheim zit in de levendigheid. Het krioelt er van de mensen. Zo is dit dorpsplein aan de Rademakerstraat bijna geruisloos ontstaan.

En dan hebben we binnenkort ook nog een nieuw evenemententerrein aan de Kampweg/hoek Banningstraat. Dan kunnen we echt spreken van een luxe voor ons dorp. Maar het kan nog luxer. Beseffen we eigenlijk wel dat wij als dorp een fantastisch concertgebouw hebben, het Officierscasino. Dit bouwwerk kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Het gebouw heeft een prachtige entree met een zeer ruime ontvangsthal met daarachter een koninklijke zaal met groot podium. Rechts van de ontvangstruimte is een gang die uitkomt in een gezellige ontspanningsruimte met een professionele bar. Op 16 december was er een kerstconcert, georganiseerd in het kader van ‘Wij zijn Soest.” Het was een groot succes met een volle zaal. Dit werd mogelijk gemaakt door sponsors uit het bedrijfsleven van Soest en Soesterberg met medewerking van een aantal vrijwilligers ionder leiding van Rob Tuizenga.

Laten we vooral ook trots zijn op het Nationaal Militair Museum, weliswaar buiten het centrum, meer wel een van de mooiste en indrukwekkendste muse van Nederland. En als er dan ook nog op het evenementeterrein tegenover ’t Zwaantje fantasierijk en indrukwekkend wordt gebouwd, hoeven we niet meer te spreken van een een armzalig dorp, maar van een dorp met allure dat dan echt op de kaart
komt te staan. 

Cor Sukking